. oldal: -  

Geomorfológia II. - Földfelszíni folyamatok és formák

A geomorfológia-tankönyv második kötete a felszínalaktan változatos részterületeivel ismerteti meg az olvasót: az aprózódás és mállás, a különböző kőzetek és földtani szerkezetek, a vulkáni vidékek, a tömegmozgások, a száraz (szélfújta) területek, a tengerpartok és az óceánfenék, valamint az égitestek felszínalakító folyamataival, formáival. A tárgyalásmód itt is az első kötetben megszokott. Az utolsó fejezetek a felszínfejlődés klasszikus és modern elméleteivel, ill. az ember - egyre határozottabb - domborzatformáló tevékenységével (az antropogén geomorfológiával) foglalkoznak. Minden témát számos ábra és a melléklet gazdag képanyaga tesz átélhetővé. Akinek további elmélyülésre van igénye, a szakirodalmi hivatkozások hosszú listájából válogathat.

A szerző személyes ajánlója:

A tankönyv első kötete a vízzel (jéggel, faggyal) kapcsolatos felszínalakulás folyamatait és azok eredményét tárgyalta. A természet azonban még számtalan más módon is "gondoskodik" arról, hogy a Föld felszíne
ne legyen állandó, egyre változatosabbá váljon. A második kötet ennek sokféle egyéb módját bemutatja, sőt, még a többi bolygó felszínének formáival és azok alakulásával is foglalkozik. Végül a társadalom szemszögéből is megvizsgálja a felszínalakulás kérdését.

Lóczy Dénes

Oldalszám: 512 Kötés: cérnafűzött, keménytáblás EAN: 9789637296260